Omega-3 källor

De flesta vet att det är viktigt att få i sig tillräckligt med Omega-3-fettsyror. Men vad är egentligen en god Omega-3 källa?

Vi behöver få i oss Omega-3 genom kosten, då kroppen inte kan producera en tillräcklig mängd på egen hand.

Naturliga källor till Omega-3

De tre viktigaste Omega – 3- fettsyrorna för människor är alfalinolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

ALA är en kort fleromättad fettsyra som vi får från vegetabiliska källor, särskilt från gröna växter, frön och oljor. Kroppen kan inte själv producera denna fettsyra och inte heller använda den. ALA-fettsyran måste därför konverteras till EPA och DHA innan den kan ha någon funktion i kroppen. Det vill säga ALA är inte lika effektiv som EPA och DHA.

Bra Omega-3 källa

De marina fettsyrorna kallas EPA och DHA och är långa, fleromättade fettsyror. De bästa källorna är fet fisk som lax, sill, öring, makrill, ansjovis och sardiner. Det är de marina fettsyrorna EPA och DHA man letar efter när tar tran eller ett liknande kosttillskott.

Kroppen bildar begränsade mängder DHA och EPA och det är viktigt att tillföra detta genom kosten. De som äter lite fisk bör ta ett dagligt tillskott med tran eller andra Omega-3 tillskott, i följd av Folkhälsomyndigheten.

Det är fettsyrorna EPA och DHA som är viktiga för en bra hjärthälsa, synfunktion och hjärnan.

Borde du fortsätta att ta tran eller annan fiskolja?

På den sista tiden har krill blivit ett populärt val till användning i bland annat kosttillskott för att få i sig Omega-3.  Detta är pågrund av att krill är närmare botten av näringskällan än fisk. Krillen livnär sig själv på växter- och djurplankton. Detta gör att den inte är lika utsatt för miljögifter på samma sätt som större fiskar och havsdjur.

Oljan från krill är därför inte bara rik på Omega-3, men också väldigt ren. I tillägg till Omega-3-fettsyror så är krill rik med antioxidanten astaxanthin.

I Polarkrill är det en blandning av krillolja och fiskolja så att du får tillräckligt med EPA och DHA för att täcka ditt dagliga behov. I tillägg till antioxidanten astaxanthin, så innehåller Polarkrill D-vitamin.