Omega-3 dosering

Du har antagligen hört hur viktigt det är med Omega-3-fettsyror, men vad är egentligen en riktig Omega-3 dosering? Kan man få för mycket?

Du behöver tillföra Omega-3-fettsyror genom kosten, då kroppen inte producerar dessa fettsyrorna själv. Livsmedel som är rekommenderade att äta är bland annat:

  • Sardiner
  • Sill
  • Makrill
  • Lax

Alla dessa är feta fisktyper, och i tillägg till dessa har vi de vegetabiliska källorna till Omega-3, alger och frön. Men vad är egentligen dosen med Omega-3 som du behöver dagligen? Får man i sig tillräckligt genom kosten?

De viktigaste Omega-3-fettsyrorna

De två viktigaste Omega-3 fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), som mest effektivt hjälper oss att upprätthålla en god hälsa. En annan Omega-3-fettsyra är alfalinolensyra (ALA) som finns i vegetabiliska källor.

ALA kan omvandlas i kroppen till DHA och EPA, men eftersom denna processen är mindre effektiv är det bättre med direkt intag av DHA och EPA. DHA är speciellt viktig för att upprätthålla hjärnan och synens normala funktion.

Det vill säga att Omega-3-fettsyrorna som ger de bästa fördelarna är EPA och DHA.

Vad är rätt Omega-3 dosering för dig?

EUs matmyndighet, EFSA, anser att 250-500 milligram EPA + DHA per dag som tillräckligt för friska vuxna.

För att få i sig detta bör du äta fet fisk 2-3 gånger i veckan. Om du inte gör det, så kan ett kosttillskott vara ett bra alternativ.

Varför bör du välja Polarkrill?

Polarkrill ger dig hela 670 mg Omega-3 fettsyror, i tillägg till att produkten innehåller den rekommenderade dagsdosen av D-vitamin. Du får också i dig en av naturens starkaste antioxidanter som finns naturligt i krill, astaxanthin. Det är denna som ger den snygga röda färgen till både krill och lax. Antioxidanter skyddar cellerna i kroppen mot fria oxygenradikaler.

Två kapslar med Polarkrill innehåller 670 mg Omega-3-fettsyror (varav 340 mg EPA och 223 mg DHA), 2 mg astaxanthin och 10 µg vitamin D3.

Två kapslar med Polarkrill om dagen är därför tillräckligt för att täcka ditt behov av Omega-3-fettsyror, och kan bidra att du håller dig i en god hälsa längre. I tillägg, så täcker du även ditt dagliga behov av D-vitamin som även är rekommenderat av Folkhälsomyndigheten. D-vitamin bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.