Har du hört talas om de olika fettsyrorna Omega-3 -6 och -9? Vi har samlat den information du behöver veta.
Visste du att fett spelar en stor roll i alla kroppens celler? Vi behöver bland annat Omega-3, -6 och -9 fettsyror för att bilda signalämnen i kroppen.
De essentiella fettsyrorna är Omega-3 och 6, de är livsviktiga och måste tillsättas genom kosten.
Omega-3
De viktigaste Omega-3-fettsyrorna för människans fysiologi är eikosapentaensyra (EPA), docosahexaensyra (DHA) och alfalinolensyra (ALA).
Kroppen producerar inte Omega-3-fettsyrorna själv så det är viktigt att tillsätta via sin kost.
EPA och DHA bidrar till:
- upprätthålla ett normalt blodtryck
- hjärtats normala funktion
- hjärnans normala funktion
- normal synfunktion
EPA och DHA kallas för marina fettsyror. ALA omvandlas till EPA och DHA i kroppen. ALA finns i vegetabiliska källor, eftersom det senare omvandlas till EPA och DHA på ett mindre effektivt sätt, är det mer lönsamt att ta EPA och DHA (marina fettsyror) direkt.
Man hittar Omega-3- fettsyror i krill, fet fisk, frön och alger.
Omega-6
Omega-6 är en essentiell grupp av fleromättade fettsyror. Att den är essentiell innebär att kroppen inte kan producera den själv – på egen hand, och att vi behöver få i oss den via kosten. Linolsyra är ett annat namn för Omega-6-fettsyror.
Källor till Omega-6 är:
- växtbaserade oljor
- nötter
- frön
- spannmål
- ägg
- höns
- grönsaker
Du hittar också Omega-6 i snabbmat, kakor, kex och många typer bröd. Samt färdigrätter, färdigsoppor, margarin, chips och konserver.
Det är ofta omtalat att Omega-6 är ”vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen. Soyaolja är den som används mest i industrin.
Som vi ser är det många källor till Omega-6-fettsyror i ett normalt kosthåll. Det är vanligare att få i sig för mycket Omega-6-fettsyror än för lite.
För mycket Omega-6 kan öka inflammationer och då framkalla inflammatoriska sjukdomar.
Omega-9
Kroppen producerar tillräckligt med mängder av Omega-9 fettsyror på egen hand. Därför behöver du inte tänka på ett extra intag av detta.
Du behöver inte lika mycket Omega-9, som med Omega-3 och 6. Omega-9 finns också i rapsolja och olivolja.
Omega-3, -6 och -9: Slutsats
Intaget av Omega- 6 via ett normalt kosthåll och produktionen av Omega-9 i kroppen är tillräcklig. Det är inte nödvändigt att ta extra av dessa fettsyrorna genom kosttillskott. För att få i sig tillräckligt med Omega-3-fettsyror rekommenderas 2-3 måltider med fet fisk i veckan.
Personer som inte äter fet fisk, eller som äter för lite fet fisk, bör ta ett dagligt tillskott i form av tran eller andra Omega-3 tillskott, enligt Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten har också kommit fram till att det inte finns någon vetenskaplig grund för att tillhandahålla en kvantifierad rekommendation om förhållandet mellan Omega-6 och Omega-3-fettsyror i kosten.