Detta behöver du veta om Omega-3,-6 och -9 fettsyror!

Har du hört talas om de olika fettsyrorna Omega-3 -6 och -9? Vi har samlat den information du behöver veta.

Visste du att fett spelar en stor roll i alla kroppens celler? Vi behöver bland annat Omega-3, -6 och -9 fettsyror för att bilda signalämnen i kroppen.

De essentiella fettsyrorna är Omega-3 och 6, de är livsviktiga och måste tillsättas genom kosten.

Omega-3

De viktigaste Omega-3-fettsyrorna för människans fysiologi är eikosapentaensyra (EPA), docosahexaensyra (DHA) och alfalinolensyra (ALA).

Kroppen producerar inte Omega-3-fettsyrorna själv så det är viktigt att tillsätta via sin kost.

EPA och DHA bidrar till:

 • upprätthålla ett normalt blodtryck
 • hjärtats normala funktion
 • hjärnans normala funktion
 • normal synfunktion

EPA och DHA kallas för marina fettsyror. ALA omvandlas till EPA och DHA i kroppen. ALA finns i vegetabiliska källor, eftersom det senare omvandlas till EPA och DHA på ett mindre effektivt sätt, är det mer lönsamt att ta EPA och DHA (marina fettsyror) direkt.

Man hittar Omega-3- fettsyror i krill, fet fisk, frön och alger.

Omega-6

Omega-6 är en essentiell grupp av fleromättade fettsyror. Att den är essentiell innebär att kroppen inte kan producera den själv – på egen hand, och att vi behöver få i oss den via kosten. Linolsyra är ett annat namn för Omega-6-fettsyror.

Källor till Omega-6 är:

 • växtbaserade oljor
 • nötter
 • frön
 • spannmål
 • ägg
 • höns
 • grönsaker

Du hittar också Omega-6 i snabbmat, kakor, kex och många typer bröd. Samt färdigrätter, färdigsoppor, margarin, chips och konserver.

Det är ofta omtalat att Omega-6 är ”vegetabilisk olja” på innehållsförteckningen. Soyaolja är den som används mest i industrin.

Som vi ser är det många källor till Omega-6-fettsyror i ett normalt kosthåll. Det är vanligare att få i sig för mycket Omega-6-fettsyror än för lite.

För mycket Omega-6 kan öka inflammationer och då framkalla inflammatoriska sjukdomar.

Omega-9

Kroppen producerar tillräckligt med mängder av Omega-9 fettsyror på egen hand. Därför behöver du inte tänka på ett extra intag av detta.

Du behöver inte lika mycket Omega-9, som med Omega-3 och 6. Omega-9 finns också i rapsolja och olivolja.

Omega-3, -6 och -9: Slutsats

Intaget av Omega- 6 via ett normalt kosthåll och produktionen av Omega-9 i kroppen är tillräcklig. Det är inte nödvändigt att ta extra av dessa fettsyrorna genom kosttillskott. För att få i sig tillräckligt med Omega-3-fettsyror rekommenderas 2-3 måltider med fet fisk i veckan.

Personer som inte äter fet fisk, eller som äter för lite fet fisk, bör ta ett dagligt tillskott i form av tran eller andra Omega-3 tillskott, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Folkhälsomyndigheten har också kommit fram till att det inte finns någon vetenskaplig grund för att tillhandahålla en kvantifierad rekommendation om förhållandet mellan Omega-6 och Omega-3-fettsyror i kosten.