Krillolja

Det har länge varit endast tran som gällde för de flesta här i Norden. Kosttillskotten har använts i många år på grund av goda hälsofördelar. Men mycket har hänt på marknaden sedan tran var en naturlig följeslagare till kosten.

De sista åren har vi blivit mer upplysta och som konsument är man numera mer kvalitetsmedveten, och i tillägg mer uppmärksamma till att få i sig tillräckligt av de goda näringsämnena.

Krillolja är inte längre en nyhet, och med 838 760 skickade försändelser sedan 2009 har Vitamail varit en av Norges främsta leverantörer av Omega-3-kosttillskott med krillolja i tio år.

Fler och fler väljer krillolja

Vad är anledningen till att så många väljer krillolja som källa till Omega-3?

  • Krill är mindre utsatt för miljögifter
  • Rik på Omega-3-fettsyror
  • Högt innehåll av DHA
  • Tas effektivt upp i kroppen

Traditionell fiskolja kommer från fet fisk som sardiner och sill, eller torsklever. Krillolja kommer från skaldjuret krill.

Vart kommer krillolja från?

Krill är en grupp ryggradslösa skaldjur som liknar räkor, och finns i världens alla hav. Beroende på arten, så kan krill bli upptill 6 cm lång.

Avdelningen för hälsovetenskap på Högskolan i Oslo och Akershus har Stine Marie Ulven forskat på krillolja. Den nya forskningen tyder på att kroppens upptag av Omega-3 är mer effektiv från krillolja jämfört med fiskolja. Läs mer om studien på forskning.no’s egna hemsida. (LÄNK)

– Våra resultat tyder på att du kan klara dig med en lägre dos av Omega-3 i form av krill än i form av fiskolja, säger Stine Ulven, Senter for kontrollerte koststudier.

Längst ned i livsmedelskedjan

Krill är en viktig matresurs för andra fiskar, pingviner, valar, sälar och sjöfåglar. Det vill säga att krill är närmare botten av näringskällan än fisk. Krillen livnär sig själv på växter- och djurplankton.

Detta gör att den inte är lika utsatt för miljögifter på samma sätt som större fiskar och havsdjur. Oljan från krill är därför rik på Omega-3, i tillägg till att vara väldigt ren.

Krillolja innehåller också mer av Omega-3-fettsyran DHA, som har visat sig att vara extra bra för hjärnan och synen.