Därför är krill vår bästa källa till Omega-3

En av världens renaste källor till Omega-3 fiskas bland ismassorna i Antarktis.
Krillfisket anses att vara väldigt hållbart.

Det är ingen hemlighet att Omega-3 är ett av de viktigaste näringsämnen du kan ge kroppen. Sedan mitten av 1800-talet har vi i Norden svalt matskedar med tran, och forskare, läkare och dietister är alla eniga om att Omega-3 spelar stor roll för att upprätthålla en god hälsa.

Traditionellt sett har de av oss som inte äter tillräckligt med fisk täckt vårt Omega-3-behov med fiskolja – antingen i flytande form eller i form av kapslar.

Men tänk om det finns en bättre källa till Omega-3 än fiskolja?

Det är dags att bryta traditionen

Vi i Norden är förtjusta i traditioner, och många av oss av oss tar förmodligen tran utan problem eftersom det är det vi har koll på. Det är vad vi alltid har använt, och det som vi vet om.

Och viktigast av allt: Fiskoljan i tran är proppfylld av de långa, fleromättade fettsyrorna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) som gör underverk för vår hälsa.

Men betyder det faktum att fiskolja är en bra källa till Omega-3 nödvändigtvis är det bästa?

Det enkla svaret på denna frågan är «nej». Fisken vi tycker så mycket om konkurrerar till det lilla antarktiska kräftdjuret som kallas krill.

Krill – nästa generation Omega-3

Krill är den bästa källan till Omega-3 vi känner till idag. I likhet med fiskolja innehåller krill en hög koncentration av DHA och EPA, men oljan vi får från detta lilla kräftdjuret har i tillägg bra kvaliteter vi inte hittar i traditionell fiskolja.

Varför är Omega-3 så viktigt?

Det finns många goda grunder till att få i sig rikligt med Omega-3.

Omega-3 bidrar till att upprätthålla:

  • Normal hjärnfunktion
  • Normal syn
  • Hjärtats normala funktion
  • Normalt blodtryck
  • Normala triglyceridnivåer i blodet.

För det första ligger krillen nära botten av näringskedjan, och därför utsätts inte krillen lika mycket för samma miljögifter som större fiskar och havsdäggdjur. Kombinerat med ett relativt kort livslopp gör detta att krill är en mycket mer renare källa till Omega-3.

En annan sak som ger krilloljan en överhand över fiskoljan är själva uppbyggnaden av fettsyror.

Omega-3 i fiskolja förekommer i triglyceridform och behöver därför en extra process i kroppen innan de kan användas. Omega-3 i krillolja förpackas i sin tur som fosfolipider, som kan absorberas i kroppen omedelbart.

En bra bild av detta är att föreställa sig fettsyrorna i fiskolja som småstenar, som kroppen måste bryta ner till sand innan de kan användas. Men om du får i dig dina Omega-3-fettsyror genom krillolja, är dessa redan uppdelade till sand.

Med andra ord är krillolja inte bara en renare källa till Omega-3, den är också mycket mer effektiv.

Innehåller en kraftig antioxidant

Sist men inte minst är krillolja proppfylld av den kraftiga antioxidanten astaxanthin – ett naturligt färgämne som bland annat ger lax, kräftor, hummer och krill sin naturliga rödaktiga färg.

Astaxanthin fungerar som ett skydd mot solljus (hoppkräftor använder det som sitt skydd mot solen när de stiger upp från havsbotten varje vår). Den fungerar som så att den aktivt attackerar oxygen och förhindrar oxidation.

Vi använder dessa egenskaperna som en naturlig stabilisator i Polarkrill. Det är naturens egna sätt att se till så att oljan håller länge och har en fräsch och bra kvalitet.

Polarkrill

Två krillkapslar om dagen täcker ditt dagliga behov för Omega-3 och Vitamin D.

Polarkrill är ett naturligt kosttillskott som kombinerar fiskolja och krillolja.

Polarkrill är utvecklad för att fungera optimalt under nordiska förhållanden, och har inom löpet av de sista sex årena växt fram till att bli ett av marknadens ledande Omega-3-tillskott. Idag får över 40.000 i Norden i sig sitt dagliga behov för Omega-3 och Vitamin D, samt en god dos med astaxanthin, genom att ta två krillkapslar dagligen.