Eftersom den innehåller stora mängder friska Omega-3-fettsyror och den supereffektiva antioxidanten astaxanthin, har krill blivit en eftertraktad ingrediens i en mängd olika kosttillskott.
Fortfarande är några av oss fortfarande skeptiska till krillfiske. En av de bekymren som återstår är hur det påverkar det antarktiska ekosystemet.
– Det förstår vi mycket väl, och det var en de sakerna som var viktig för oss när vi startade upp med Polarkrill, säger daglig ledare Daniel Sandvik på Vitamail.
– Eftersom krill är nära botten av livsmedelskedjan är det många som fruktar att krillfisket kommer att förstöra ekosystemet. Faktum är att detta fiske är ett av de strängaste och mest hållbara i världen, fortsätter Sandvik.
Valens mat
Antarktisk krill är favoritmaten för bardvalar – valfamiljen som bland annat inkluderar arterna knölval, sillval och blåval.
Det kan verka konstigt att blåvalen, världens största däggdjur, kan livnära sig på ett litet skaldjur på 4 till 6 cm. Då kan det vara lättare att förstå när man tänker på att blåvalen kan äta upp till ett ton krill per dag, och att en person kan konsumera så mycket som 3,6 ton krill på en dag.
Det uppskattas att världens valar äter ungefär 50-60 procent av världens krillbestånd årligen.
I jämförelse så fiskar vi människor upp ungefär 0,04% av krill.
Hållbart krillfiske
Krillfisket bedrivs huvudsakligen i Antarktiska oceanen, och regleras av organisationen CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources).
Biomassan för mängden av antarktisk krill är på ca. 500 miljoner ton – det vill säga, dubbelt så mycket som alla människor på jorden. Ca. 60 miljoner ton finns i det området där kommersiellt krillfiske är lagligt. Det uppskattas att runt 10% kan fiskas årligen utan att utgöra någon risk för antal mängd.
Denna kvot är 60 gånger högre än vad som faktiskt fiskas per år. idag, och krillfiske är därför hållbart.
Detta bekräftas också av Världsnaturfonden (WWF):
– CCAMLR uppskattar en försiktighetsmängd motsvarande 8,6 miljoner ton, så att dagens fångst är innanför en hållbar definition, skriver WWF på sin hemsida.