7 naturliga sätt att sänka högt blodtryck på

Varje år behandlas flera hundra tusen svenskar för högt blodtryck. Det utbredda hälsotillståndet leder till en extra belastning på hjärtat och kan vara en utlösande orsak för hjärt- och kärlsjukdomar, och speciellt hjärtinfarkt.

I Sverige är det väldigt vanligt att ta mediciner för att stabilisera blodtrycket, men om du önskar en mer naturlig lösning på så finns det lyckligtvis ett antal saker du själv kan göra för att sänka blodtrycket.

Nedan följer sju tips du kan använda för att se till att ditt blodtryck är på en hälsosam och stabil nivå.

En kost som är rik på frukt och grönsaker kan bidra till att skydda ditt hjärta.

1. Gå ner i vikt

Det är ett etablerat faktum att blodtrycket kan öka i takt med vikten, och att upprätthålla en hälsosam vikt är därför något av det viktigaste du kan göra för att skydda dig själv mot högt blodtryck. Viktminskning har också visat sig kunna sänka blodtrycket, och minska belastningen på hjärtat.

Enligt den amerikanske Mayo-kliniken ökar risken för:

  • Män med ett midjemått på över 102 cm
  • Kvinnor med ett midjemått på över 89 cm

2. Ät sunt och varierat

En kost som är rik på frukt och grönsaker är en god bidragsfaktor för att hålla blodtrycket i schack.

Studier som har tittat på Medelhavsdieten – som innehåller många växtbaserade livsmedel, spannmål och hälsosamma fetter från nötter och olivolja – har visat att en sådan kost kan hjälpa dig att skydda ditt hjärta. Detta beror på att dessa livsmedel har ingredienser som kan motverka inflammationer, vilket i sin tur leder till starkare och tydligare blodkärl.

Och en sak som alla experter är överens om: Undvik bearbetad mat så ofta som möjligt.

3. Träna regelbundet

Genom att få svettas, kan du skydda dig mot högt blodtryck. Mellan 30 och 60 minuters träning flera dagar i veckan kan hjälpa dig att sänka blodtrycket. Och om gymmet inte är något för dig, kan en trevlig promenad i skogen också vara bra för ditt hjärta.

Du bör inte dricka mer än fyra koppar kaffe om dagen.

4. Skär ned på koffein

Även för personer som inte sliter med högt blodtryck har koffein visat sig leda till en snabb ökning av hjärtfrekvensen och blodtrycket. Det är fortfarande okänt varför detta händer, men en teori är att adrenalinet får blodtrycket att stiga.

En annan teori är att koffein påverkar hur vida dina artärer är.

Vissa människor är mer känsliga mot koffein än andra, så det rekommenderas att ta reda på hur mycket din kropp tål. En pekpinne från flera hälsoorganisationer är att man inte ska få i sig mer än fyra koppar kaffe om dagen.

5. Slapp av

För mycket stress kan få ditt blod till att koka, åtminstone tillfälligt. Det är inte bekräftat av vetenskap att stress ledeer till högt blodtryck, men flera hälsoorganisationer, bland annat The American Heart Association, har påpekat att hormoner förknippat med kroppens försvarsmekanismer kan få hjärtat att slå snabbare och blodkrälen krymper. Detta kan resultera i högre blodtryck under en kort period.

Se till så att din stressnivå inte blir för hög, och att ta hand om din mentala hälsa är viktigt för ditt grundläggande välbefinnande. Glöm inte att lyssna på signalerna om du känner dig överväldigad i stressiga situationer.

6. Fimpa ciggen och skär ned på alkoholen

Nikotin och alkohol kan bidra till att öka blodtrycket i kortare eller längre perioder.

Nikotin fortsätter att öka blodtrycket även efter att du fimpat cigaretten, vilket gör att rökare kan hålla sitt blodtryck på en högre nivå under hela dagen. För mycket alkohol kan också öka blodtrycket i korta perioder, och när man konsumerar större mängder alkohol upprätthålls dessa nivåer på samma sätt som rökning.

Dessutom kan regelbunda intag av alkohol leda till ökad kroppsvikt, som återigen är en riskfaktor för högt blodtryck. Om du skär ned på alkoholen, och fimpar ciggen, kan du därför minska risken för högt blodtryck.

7. Ta Omega-3-tillskott

Upprepade studier har visat att Omega-3 kan bidra till normalt blodtryck hos både kvinnor och män i alla åldrar.

Polarkrill är ett naturligt Omega-3-tillskott utvecklat för alla som önskar att ta bättre vara på bland annat hjärta, blodtryck, hjärnan, synen och muskler. DHA och EPA bidrar till att upprätthålla normalt blodtryck (den positiva effekten uppnås genom ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA).

I tillägg till en god dos Omega-3 innehåller Polarkrill också rikliga mängder av antioxidanten astaxanthin, och daglig rekommenderad dos av «supervitaminet» vitamin D. Denna kombinationen har gjort Polarkrill till en av marknadens ledande Omega-3-tillskott.