5 goda grunder till varför du bör ta Omega-3

Det är inte utan anledning till varför Omega-3 är den mest populära, och mest använda, ingrediensen i kostillskott här i landet. Omega-3 är ett av de näringsämnen som forskas mest på i världen och de goda fettsyrorna tillskrivs ett antal vetenskapligt dokumenterade hälsoeffekter.

Oavsett om du är ung eller gammal, man eller kvinna, bör Omega-3 vara en naturlig del av din kost. Om du inte äter fet fisk minst två till tre gånger i veckan är det enklaste sättet att du tillgodoser ditt dagliga behov av att ta Omega-3 i form av kosttillskott.

Eftersom Omega-3 spelar en stor roll i så många aspekter förknippat med en bra hälsa, kan det vara svårt att veta exakt varför du bör se till att du får i dig tillräckligt av näringsämnet.

Därför har vi gjort en lista med 5 goda grunder till varför du bör ta Omega-3:

Produceras inte i kroppen

Betennelser - Polarkrill - Vitamail

Även om Omega-3-fettsyror hjälper till att skydda alla celler i vår kropp, kan människokroppen inte producera de nödvändiga näringsämnena på egen hand. Det måste tillsättas genom kosten, och den bästa källan till Omega-3 är fet fisk som lax, sill, öring, makrill, ansjovis och sardiner.

Om du inte äter fet fisk regelbundna dagar i veckan rekommenderas det att du tar Omega-3 i form av kosttillskott.

Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

Hjerte- og karsykdommer - Polarkrill - Vitamail

Omfattande forskning har gett oss starka bevis på att en Omega-3-rik kost kan minska risken för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Studier har visat att personer med en kost som innehåller rikligt med Omega-3 ofta har högre nivåer av det goda kolesterolet HDL, och lägre nivåer av ohälsosamma triglycerider – fettsyror i blodet som bland annat kan orsaka blodproppar.

En prospektiv blindstudie visade att ett friskt balansförhållande på 4:1 mellan Omega-6 och Omega-3 (med en normal västerländsk kost är det genomsnittligt 15-16,7:1), kan förknippas med en minskning av dödlighet med 70%.

Tar vara på din syn

Makuladegenerasjon - Polakrill - Vitamail

En studie som gjorts i förbindelse med forskning på diabetes visade att ett sunt intag av Omega-3 kan förebygga utvecklingen av makuladegeneration – en allvarlig skada i gula fläcken i ögats näthinna. Detta är ett tillstånd som vanligtvis uppstår när vi blir gamla, och är den ledande orsaken till blindhet och synnedsättning i Sverige idag.

DHA bidrar till att upprätthålla en normal syn.

Stabiliserar blodtrycket

Blodtrykk - Polarkrill - Vitamail

Upprepade studier har visat att Omega-3 kan ha en stabiliserande effekt på blodtrycket hos både kvinnor och män i alla åldrar.

En större analys av 17 studier med totalt 1524 deltagare, utförd i 2012,drog slutsatsen att Omega-3 visade en betydande minskning av blodtrycket hos personer med högt blodtryck, och ingen förändring bland personer med normalt blodtryck.

DHA och EPA bidrar till att upprätthålla ett normalt blodtryck.

Ger normala nivåer av triglycerid i blodet

Hud, hår og negler - Polarkrill - Vitamail

En normal triglyceridnivå i blodet är under 1,7 mmol/L när en prov tas fastande. En måttligt förhöjd triglyceridnivå är 1,7-10 mmol/L, och kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA bidrar till att upprätthålla normala triglyceridnivåer i blodet.

 

Så vilket Omega-3-tillskott bör jag välja?

Polarkrill är ett av marknadens ledande Omega-3-tillskott, utvecklad för att fungera optimalt under nordiska förhållanden. Över 30.000 skandinaver njuter idag de goda hälsoeffekterna av att ta två krillkapslar om dagen, och populariteten bara växer och växer.

Som namnet antyder är Polarkrill baserad på krillolja – en av de bästa källorna till den Omega-3 vi känner till. Eftersom krillen är nära botten av livsmedelskedjan, utsätts den inte för samma miljögifter som större fiskar och marina djur, och är därför en av världens renaste källor till Omega-3.

De goda fettsyrorna i krillolja är också vattenlösliga, något som betyder att kroppen kan bryta ner och utnyttja oljan snabbare och mer effektivare än ett Omega-3-tillskott av fiskolja.

Förutom en bra dos Omega-3, innehåller Polarkrill också stora mängder av den kraftfulla antioxidanten Astaxanthin, och en daglig rekommenderad dos av «supervitaminen» Vitamin D. Denna kombination gör Polarkrill till ett av de hälsosammaste kosttillskott som finns på den nordiska marknaden.